Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cukroví

22. 4. 2006

Perníčky z Atria

1 kg hladké mouky

40 dkg práškového cukru

3 lžíce medu

15 dkg tuku (Hera, máslo)

2 vejce

2 žloutky

2 prášky do perníku

1 lžíce kakaa

1/2 sklenice mléka

Vše kromě mouky se smíchá a ve vodní lázni se zahřívá a míchá. Až je hmota teplá, přidají se 4/5 mouky a dobře se promíchá. Těsto v hrnci se nechá přes noc v ledničce (i dva dny), potom na vále vpracujeme zbytek mouky. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů na papíru na pečení. Před pečením potřeme perník vodou.

Máslové kousky
25 dkg hladké mouky
17 dkg másla
8 dkg cukru moučka
2 žloutky
1 vanilkový pudink

Zpracovat těsto, vykrajovat různé tvary, slepovat marmeládou nebo krémem a potáhnout čoko polevou, navrch dát 1/2 mandle.

Cukroví z bílého vína
25 dkg hladké mouky
25 dkg másla
1 žloutek
5 lžic bílého vína

Po zpracování těsta vyválet silnější placku než linecké a vykrajovat různé tvary. Peče se na pečícím papíře, nevymazávat. Po upečení obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Velmi jemné:)

Kokosové nebo ořechové cukroví
14 dkg másla
7 dkg mletých ořechů nebo kokosu
14 dkg cukru moučkového
14 dkg hladké mouky

Dát do formiček a pak vyklepat. Poprvé vymazat máslem, pak se nemusí.

Kokosové kuličky
15 dkg másla
10 dkg cukru moučka
20 dkg mletých piškotů
2 lžíce rumu
1 lžíce kokosu
1 vanilkový cukr

Zpracovat těsto, nechat v lednici 1 hodinu odpočinout, potom tvořit kuličky a nechat v lednici ztuhnout.
Obalovat v rozpuštěné čokoládě s kouskem 100% tuku a nakonec oválet v kokose. Po obalení nechat opět ztuhnout nejlépe na plechu, potom ukládat do krabic.

Vanilkové rohlíčky
28 dkg hladké mouky
20 dkg másla
8 dkg moučkového cukru
10 dkg mletých ořechů
2 žloutky

Zpracovat - rozdělit na díly, válečky, nakrájet a vyválet z něj rohlíčky. Po upečení obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Linecká srdíčka a slzičky
25 dkg hladké mouky
14 dkg másla
7 dkg cukru
2 žloutky
1/2 prášku do pečiva
citrónová kůra
špetka vanilkového cukru

Po zpracování těsta nechat odležet 1/2 hodiny v chladnu. Potom rozdělit na polovinu a vyválet placku (tenčí) a vykrajovat požadované tvary. Slepovat marmeládou, pocukrovat nebo zdobit polevou.

Mušličky - tohle je bezkonkurenční!!!
28 dkg másla
28 dkg hladké mouky
1 vejce

Spojí se v těsto a dá se odpočinout do studena. Potom vyválet placku a vykrajovat kolečka. Náplň marmeláda. Dává se doprostřed kolečka - trošku, přehne se jako taštička. Stisknout okraje k sobě. Po upečení se na pečícím papíře za horka obalují v cukru. Při pečení se mírně rozevřou jako mušle.

Kuličky z Tatranek
6 tatranek
250g másla
100g oříšků
250g cukru(i méně)
30g kakaa
rum
kokos
Tatranky rozemeleme nebo nastrouháme.Máslo utřeme s cukrem a přidáme zbytek přísad.Obalujeme v kokosu.

Vosí hnízda
kakao na pečení (pro barvu)
máslo
15dkg rozemletých piškotů (nebo ořechů-ale ty moc lezou mezi zuby ,takže já dělám z piškotů)
6dkg cukru moučkového

Krém:15dkg cukru, 15dkg másla, rum

Nevím přesně kolik toho másla,já to vždycky odhadnu.Prostě tak akorát,aby se to hezky spojilo a moc nelepilo.Poctivě vysypávám pokaždé formičku moučkovým cukrem.Ty piškoty jsou nejlepší kvalitní Opavia, alespoň na spod toho hnízda.Vypadají lépe,než ty levné šizené a lépe drží krém.Nedělejte ho moc řídký,ať se nevsakuje do piškot a zůstane pěkně uvnitř hnízda.

Lanýže

250 g cukru moučka
80 g kakaa
100 g kokosu
80 g másla
5 lžíc rumu
1 lžíce meruňkové marmelády
Vše smícháme, utvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Skořicová srdíčka
150 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
150 g mletých ořechů
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
strouh, kůra z 1/2 omytého citrónu
2 lžíce rumu
2 žloutky
150 g Hery nebo másla
na posypání mleté ořechy

Vykrájíme srdíčka různých tvarů, posypeme mletými ořechy a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě asi 170 stupňů C.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář